Kuva, jossa Mikkeli ilmasta kuvattuna talvisenä päivänä. Katoilla lunta.

Etelä-Savon aluekehitys- ja yrityskuulumisia

Etelä-Savossa Viitoskäytävän yhteistyötahot ovat olleet kiireisiä. Esimerkiksi Etelä-Savon kauppakamari seuraa aktiivisesti yritysten tilannetta, kuten rakennusalaa. Toinen esimerkki löytyy yrityksestä Mainostoimisto Groteski Oy, joka on osallistunut myös Viitoskäytävän brändäykseen ja luonut pohjan näille nettisivuille.

Tähän alle on tehty Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n luvalla tiivistelmä ja nostettu suoria lainauksia tekstistä, jonka on kirjoittanut Päivi Kapiainen-Heiskanen. Alkuperäiset tekstit on julkaistu MikseiMikkelin sivuilla 26.-27.10.2023.

Eteläsavolaisilla pk-yrityksillä on hyvä tilauskanta, mutta rakennusalan yrityksille näkyvissä haasteita

Etelä-Savon kauppakamarin toimitusjohtaja Teppo Leinonen ennakoi, että maakunnan suurten rakennusalan yritysten lähiaikojen näkymät ovat haastavat, kun uudisrakentaminen ei näytä vetävän pääkaupunkiseudullakaan. Kuitenkin vaikka valtakunnalliset uutiset kertovat karua kieltään rakennusalan suhdanteista, monilla Etelä-Savon rakennusalan pk-yrityksillä riittää talveksi tilauksia. Rakennusala on perinteisesti hyvin suhdanneherkkä ja pitkään alalla olleet ovat tottuneet siihen.

Kauppakamarin toimitusjohtaja Leinonen seuraa valtakunnallisia yritysbarometreja ja peilaa niitä maakunnan yritysten odotuksiin. Montaa investointia jarruttaa nyt korkotaso. Rakennusalan notkahdukset näkyvät eteläsavolaisten yritysten liiketoiminnassa tyypillisesti parin vuoden viiveellä, mutta nyt tilanne näyttäisi olevan erilainen.

”Näkymät ovat maakunnan isoille rakennusalan yrityksille nyt hankalat. Korjausrakentamista kyllä riittää. Toimistoja muutetaan moderneiksi, hotelleja ja tavarataloja remontoidaan. Iso kysymys on vaikkapa se, päätyykö osuuskauppa rakentamaan Mikkeliin uutta vai saneeraamaan.”
– toimitusjohtaja Teppo Leinonen

Iso epävarmuustekijä näyttää olevan, että uudisrakentaminen ei vedä. Maakunnan suuret rakennusliikkeet ovat perinteisesti toimineet varsin laajalla säteellä ja toteuttaneet projekteja pääkaupunkiseudulla. Myös hallitusohjelman linjaukset voivat Leinosen mukaan vaikuttaa työvoiman saatavuuteen Etelä-Savossakin.

Alan yritykset näyttävät siis olevan odottavalla kannalla. Etelä-Savon kauppakamarin tuorein talouskysely osoittaa, että liki 44 prosenttia alueen yrityksistä odottaa toimintaympäristönsä kehityksen pysyvän ennallaan, 22 % prosenttia odottaa kehityksen olevan myönteistä ja 34 prosenttia sen heikkenevän.

Yllä oleva teksti on tiivistelmä Päivi Kapiainen-Heiskasen artikkelista 26.10.2023 MikseiMikkelin sivuilla. Avaa alkuperäinen teksti tästä.

Groteski: Eteläsavolaisille veturiyrityksille enemmän roolia alueen kehittämisessä

Yksitoista vuotta sitten Mikkeliin perustetulla Mainostoimisto Groteski Oy:llä on tällä hetkellä asiakkaita eri puolilla maata. Asiakaskuntaan kuuluu nykyään koko yritysten kirjo pörssiyrityksistä yksinyrittäjiin. Isojen mainostilien asiakkaita yritys on löytänyt pääkaupunkiseudulta. Groteskia sen perustamisesta osakkaana ja toimitusjohtajana luotsannut Jyrki Suvimaa kertoo, ”vaikka toimimme valtakunnallisesti, kotipaikkamme pysyy Mikkelissä.”

Vuosien varrella Suvimaa on pistänyt itsensä likoon myös aluekehittäjänä. Hän toivoo, että maakuntaa kehitettäisiin asenne edellä. Suvimaa kokee kasvuyritysten olevan keskiössä, kun aluetta kehitetään. Hän mieltää Groteskin veturiyritykseksi, joka vetää mukanaan asiakasyrityksiään kasvuun ja on mukana myös kansainvälistymisessä. Hän toivookin, että eteläsavolaiset veturiyritykset saisivat enemmän roolia alueen kehittämisessä.

”Kasvuyritykset voivat jakaa omaa osaamistaan muille. Kerron usein alueen pk-yrityksille Groteskin tarinaa asiakasreferenssien kautta eli mitä olemme tehneet muille ja minkälaisia tuloksia sillä on saatu. Korona-aika sai täällä muuten aikaan todellisen harppauksen, kun yritykset toivat kertarysäyksellä omat tuotteensa ja palvelunsa tarjolle verkkoon.”
– osakas ja toimitusjohtaja Jyrki Suvimaa

Yllä oleva teksti on tiivistelmä Päivi Kapiainen-Heiskasen artikkelista 27.10.2023 MikseiMikkelin sivuilla. Avaa alkuperäinen teksti tästä.

 

Tekstit tiivistelmiä
Alkuperäiset tekstit: Päivi Kapiainen-Heiskanen
Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy

Kuva: Jonne Vaahtera.