Kuva, jossa kaksi laskettelijaa aurinkoisella ilmalla rinteen päällä, selät kuvaajaan päin.

Iisalmessa ja Viitoskäytävällä on turvallinen ja toimiva elinympäristö

Epävarmoista olosuhteista huolimatta Iisalmessa ja Viitoskäytävällä tekeminen jatkuu. Iisalmen elinkeinojohtajan Terho Savolaisen teksti on Elinvoimapalveluiden uutiskirjeen 8/2022 pääkirjoitus, julkaistu 27.9.2022 klo 10.00. Avaa linkki Iisalmen blogiarkistoon.

Elinkeinojohtajan terveiset

Alkusyksy on tarjonnut mielenkiintoisia uutisia niin maailmalta kuin kotimaastakin. Venäjän invaasio Ukrainaan saa yhä huolestuttavampia piirteitä liikekannallepanon myötä, Suomessa jo keväällä tehdyt puolustuspoliittiset ratkaisut näyttävät entistäkin tärkeämmiltä. Talouden haasteet saavat sotatilasta uusia haasteita energian hintojen noustessa tulevana talvena ennätyslukemiin. Fortumin seikkailuista energiamarkkinoilta saatiin yksi ratkaisu aikaiseksi, vaikka vielä on avoinna Venäjällä olevien omistusten kohtalo. Niiden osalta lienee turha odottaa kovin positiivisia uutisia. Yrittämisen riskit toteutuivat tämän valtionyhtiön tapauksessa pahimmalla tavalla, niistä on syytä ottaa opiksi. Jatkossakin rohkeutta toimia kansainvälisillä markkinoilla tarvitaan, mutta se ei saa tarkoittaa hullunrohkeutta ja liiallisia poliittisia riskejä.

Kotimaassa hallitus teki roimasti alijäämäisen vaalibudjetin, jossa myös Itä-Suomeen osoitettiin uusia investointeja korvaamaan Saimaan kanavan peruttua investointia. Valitettavasti tänne Pohjois-Savoon ei taaskaan saatu kuin murusia, suoraan itärajan tuntumassa olevat alueet olivat tällä kertaa etusijalla. Opintolainan hyvityskokeiluun sentään pari kuntaa on pääsemässä mukaan täältä Ylä-Savostakin, tulee olemaan mielenkiintoista nähdä onko sillä toivottuja vaikutuksia työvoiman saatavuuteen. Joka tapauksessa uudelle maakuntajohtajalle ja tuleville kansanedustajille on isot odotukset edunvalvonnan parantamiseksi seuraavilla hallituskausilla. Saavutettavuus, koulutuspaikkojen määrä ja hyvinvointipalvelujen rahoitus ovat esimerkiksi isoja asioita, joihin tarvitsemme parannusta.

Täällä ruohonjuuritasolla Iisalmen yrityspalveluissa kulunut vuosi on ollut epävarmoista olosuhteista huolimatta vilkasta tekemisen aikaa – yrityksiä perustetaan edelleen mukavaan tahtiin ja toimivilla yrityksillä on kehittämis- ja investointisuunnitelmia, joiden eteenpäin viennissä autamme parhaamme mukaan. Kaupungin vetovoimaan ja markkinointiin olemme panostaneet edelleen voimakkaasti ja tämän vuoden Diili-ohjelmasta alkanut pääkampanja huipentui syyskuussa somevaikuttajien vierailuihin. Oli todella mukava kuulla taas ulkopuolisten näkemyksiä kaupungista ja erityisesti positiivisia yllättymisen hetkiä siitä, miten paljon hyviä asioita seudultamme löytyy! Muistakaamme olla onnellisia turvallisesta ja toimivasta elinympäristöstämme, se ei ole mikään itsestäänselvyys. Mielenkiintoiset työpaikat menestyvissä yrityksissä, erinomaisesti toimivat palvelut ja lyhyet etäisyydet ovat niitä valttikortteja, joilla uusia asukkaita houkutellaan jatkossakin Iisalmeen.

Terho Savolainen
Elinkeinojohtaja
Iisalmen kaupunki

 

Blogikuva: Riitta Airaksinen.