Ilmakuva, jossa kesäinen maisema. Kaupunki, puita ja vesistössä suihkulähde.

Yhteiset ja yhdistävät mahdollisuudet – Mäntyharjun näkökulma Viitoskäytävään

Asun Mäntyharjussa viidettä vuotta ja katson asuinkuntaani sekä uutta maakuntaani yhä kirkkain silmin. Miten paljon meille on annettukaan luonnostaan mahdollisuuksia! Tärkeimpänä kysymyksenä kuuluu, miten me pystyisimme elämään vastaten niihin kaikkiin? Miten me pystymme tähän yksittäisinä kuntina ja kokonaisena maakuntana? Ainut vastaus mielestäni on löytää ja vahvistaa meitä yhdistäviä tekijöitä ja luoda näistä yhteisiä mahdollisuuksia.

Ensimmäinen meitä yhdistävä mahdollisuus on liikenneyhteydet, jonka selkärankana toimii 5-tie. Tämä korostuu alueellisesti suuressa Etelä-Savossamme, jossa välimatkat ovat pitkiä.

Lisäksi meillä on paljon läpimenoliikennettä. Läpiajoliikennettä ei missään nimessä saa ylenkatsoa vain sen vuoksi, että ajajan lopullinen määränpään ei olisi meillä. Pitää ymmärtää, että ohiajajalla on mahdollisuus pysähtyä juuri meille, juuri meidän palveluidemme äärelle. On meidän työtämme saada hänet pysähtymään. 5-tien varrelta löydettävät elämykset ja peruspalvelut sekä niistä viestiminen ovatkin koko maakuntamme kukoistuksen ja elinvoiman ytimessä. (toim. huom. Viitoskäytävän läpimenoliikenteestä luvassa kiinnostavaa tietoa Viitoskäytävän Liikkumiswebinaarissa 8.6.2023 mm. yleisimmät pysähdyspaikat ja matkareitit. Tervetuloa mukaan!)

Teiden kunto päämaanteiden ulkopuolella on toisinaan tutkimusmatka, joka korostaa 5-tien merkitystä. Seikkailumieliselle hiekkatiet ovat aarreaitta mutta tehokas liikkuminen vaatii hyväkuntoisen maantien. Tämän perusinfran ylläpito vaatii yhteistä edunvalvontatyötä.

Toinen liikenneyhteyksien selkäranka on raideliikenne, Savon rata. Mäntyharjulainen sanonta roolistamme Etelä-Savon porteilla kuuluu, että Savon tulkki astuu junaan Mäntyharjussa. Ja arvokasta on, että tämä tulkki voisi yhdistää kaksi tapaa liikkua, junan ja maantien, esimerkiksi retkeilyreiteillemme saavuttaessa.

Mäntyharjun historiassa liike on ollut pysyvä olotila, esimerkiksi keskustaajamamme on seurannut liikenneväyliä jo neljään eri sijaintiin. Ensin mäntyharjulaista arkista elämää muokkasivat vesi ja maantie, sitten rautatie. Elämää on siellä, missä on kulkuyhteyksiä.

Liikenneyhteyksien tärkeydessä kiteytyvät kaksi tarvetta; ihmisen tarve liikkua ja kohdata sekä tavaroiden ja palveluiden tarve liikkua ja kohdata. Sijainti 5-tien varrella on luonut meille liikkumisen verkoston, jolla on tavoitettu ostajat, myyjät, ystävät ja rakkaat.

Tervetuloa piipahtamaan meillä Mäntyharjussa tänä kesänä! Olemme vain 10 minuutin ajon päässä matkatessasi 5-tietä.

Katja Kalenius
Mäntyharjun kunta
Elinvoimakehittäjä

Blogin kuva saatu Katja Kaleniukselta käyttöön.