Monipuolinen Viitoskäytävä entistäkin ajankohtaisempi

Monimuotoisuus antaa suojaa ja vakautta ulkoisia uhkia kohtaan. Tämä lainalaisuus on pitkään ollut tuttu ekologiasta ja tänä päivänä se keskusteluissa liittyy luonnon monimuotoisuuden, biodiversiteetin säilyttämiseen eli luontokadon vähentämiseen. Moninaisuus harvoin näkyy yhteiskunnallisessa tai aluekehittämiskeskustelussa.

Viitoskäytävän vahvuus on sen moninaisuudessa – puhutaanpa sitten luonnosta, kulttuurista, ihmisistä, asumisesta, maakunnista, kaupungeista, kirkonkylistä tai vapaa-ajan vieton, matkailun tai elinkeinoelämän kirjosta. Viitoskäytävällä ei ole kirjokatoa, Viitoskäytävä vahvistuu ja ennen muuta keskinäisellä verkostoitumisella yhtenäistyy. Ihmisten, alueiden ja teemojen verkostoituminen sekä ristipölyttäminen lisäävät entisestään monipuolisuutta – ja siis myös vakautta ja sietokestoa ulkoisia uhkia ja paineita kohtaan.

On ollut ilo läheltä seurata, miten Viitoskäytävä-hanke on ripeästi lähtenyt toteuttamaan laajalla rintamalla kaikkea sitä, mitä hankesuunnitelmassa esitettiin. Aivan uudenlaista tekemisen meininkiä, uudenlaisilla ja ennen kaikkea poikkeavan näkyvillä ja mielenkiintoa herättävillä tavoilla. Perinteiset kasvukäytävät taitavat vähän kadekaihoisasti vilkuilla itäisen Suomen suuntaan …?

Vahvoille monipuolisille alustoille on hyvä lähteä kehittämään myös uutta. Nykyinen vahva on entistäkin tanakampi tulevaisuudessa. Kriisitilanteessa on alueellisesti voimaannuttava yhteisesti tekemään, ei missään nimessä alistua lannistumaan. Tekemisen paikkoja ja mahdollisuuksia on entistä enemmän. Oikeastaan mikään muu tarve kuin uusiutumattomien polttoaineiden tarve ole vähentynyt ja esimerkiksi laajasti ymmärrettynä kokonaisturvallisuuteen liittyvät kehittämistarpeet ovat lähes rajattomasti kasvaneet. Turvallisuuden ja huoltovarmuuden saroilla Viitoskäytävällä on enemmän ja parempia lähtöjä kuin yleisesti julkisesti tiedetään.

Eikä minkään inhimillisen elämän osa-alueella älyn tarve ole vähentynyt. Älykkääseenkin etenemiseen Viitoskäytävän monilla toimialoilla on vain käyttämättömiä mahdollisuuksia.

Viitoskäytävässä on jyty-ytyä !

Patrck Hublin
Maakuntainsinööri
patrick.hublin (at) pohjois-savo.fi
044 714 2683