Viitoskäytävällä hyviä käyntäntöjä riittää. Yksi niistä on osallistuva budjetointi, jota on kokeiltu onnistuneesti Siilinjärvellä. Laajempi vaikuttaminen ja sen keinot kuuluvat myös Viitoskäytävän teemoihin ja tavoitteisiin; esimerkkinä yhteiskunnallinen tapahtuma SuomiAreena.
Kuntalaisilta yli 100 ideaa
Siilinjärven kunta toi tänä vuonna kuntalaisille aivan uudenlaisen tavan vaikuttaa ajasta ja paikasta riippumatta, kun kunta kokeili digitaalisella alustalla tapahtuvaa osallistuvaa budjetointia ensimmäisenä kuntana Pohjois-Savossa.
Siilinjärven osallistuva budjetointi toteutettiin sähköisellä osallisuusalustalla osoitteessa osallistu.siilinjarvi.fi, jossa kuntalaiset pystyivät jättämään omaa hyvinvointia ja asuinympäristöä parantavan ideansa. Ideoiden jättäminen oli digitaalisen kanavan lisäksi mahdollista myös paperilla, mutta valtaosa kuntalaisten jättämistä 122 ideasta jätettiin digitaalisesti.
Siilinjärven kunnan digijohtaja Tiia Häsä kommentoi kokeilua näin:
”Siilinjärven kunta haluaa tuoda kuntalaisille uusia mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa. Taustalla on huoli siitä, että ihmiset kokevat, ettei heillä ole vaikutusmahdollisuuksia tai jo olemassa olevat keinot koetaan hankaliksi tai vanhanaikaisiksi. Prosessin tarkoituksena on myös luoda uudenlaista yhteistä keskustelua kunnan ja kuntalaisten välille”, digijohtaja Tiia Häsä kertoo.
Kuntalaisten jättämistä 122 ideasta äänestykseen päätyi 41 ideaa. Kaiken kaikkiaan digiosallisuusalustalla annettiin yhteensä 443 ääntä ja äänestyksessä 4 eniten ääniä saanutta ideaa kunta toteuttaa vuosien 2023 ja 2024 aikana yhteensä 40 000 eurolla.
Toteutukseen etenivät Panninniemen ympärivuotinen lenkkipolku, retkiluistelurata Siilinlahdelle/Kevättömälle, leikkiteline torille ja ilmaista liikuntaa eri-ikäisille lapsille ja nuorille.
Osallistumisesta omistajuuteen
Uusien vaikuttamiskeinojen kehittäminen on asia, johon jokaisessa kunnassa on syytä kiinnittää huomiota. Sitran tutkimuksen mukaan yli 700 000 suomalaista haluaisi vaikuttaa enemmän heitä koskeviin päätöksiin, jos se olisi nykyistä helpompaa ja asukkaat tietäisivät paremmin mitä kautta asioita voisi edistää.
Matkalla osallistumisesta omistajuuteen tarvitsemme siis kuntatasolla osallisuutta edistäviä rakenteita eli muutoksia arvoissa ja toimintakulttuurissa, jotta osallisuuden ja vaikutusmahdollisuuksien edistäminen nähdään arvona eikä velvoitteena ja kuulemisista ja suunnitelmista on mahdollista edetä kuuntelemiseen ja toteutukseen.
Siilinjärven kunnassa huomattiin myös se, että osallistuva budjetointi on ennen kaikkea oppimisprosessi, jossa kunta ja kuntalaiset harjoittelevat yhteistyötä, vuoropuhelua, läpinäkyvyyttä ja vallan jakamista asukkaiden käyttöön.
Milla Kahelin
viestintä- ja markkinointipäällikkö
Siilinjärven kunta
Blogikuva on kuvituskuva.