Kuva, jossa Suomivalimon hitsari töissä suojavarusteet päällä kipinöiden lentäessä.

Pohjois-Savossa ja Viitoskäytävällä tarvitaan investointeja infraan, koulutukseen ja TKI-toimintaan

Kaija Savolainen toimii Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtajana. Hänen blogitekstinsä aiheena ovat Pohjois-Savolle ja koko Viitoskäytävälle ajankohtaiset asiat. Teksti julkaistu aiemmin Kuopion alueen kauppakamarin sivuilla 27.7.2022. Avaa linkki tiedotteeseen.

Pohjois-Savon suhdanneodotukset laskusuunnassa

Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset näkyvät Pohjois-Savon elinkeinoelämässä. Suhdannetilanne on heikoimpien maakuntien joukossa ja suhdannenäkymien odotetaan jatkavan laskua. Käänne saadaan investoimalla infraan, koulutukseen ja tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan.

Heinäkuussa Elinkeinoelämän keskusliiton ja Kuopion alueen kauppakamarin suhdannebarometrista näkyy lasku, joskin laskun kulma on lieventynyt. Tuotannon määrä kasvoi toisella neljänneksellä, mutta kasvun ennakoidaan hiipuvan seuraavien kuukausin aikana. Myös kannattavuuden kehitys pysyy pakkasella seuraavien kolmen kuukauden aikana (saldoluku -4).

Kuva: Kuopion alueen kauppakamari.

Suhdannetiedustelun perusteella tuotannon kasvun suurin este on pula ammattitaitoisesta työvoimasta. Tarve osaajista lähes tuplaantui vuosi sitten ja on pysynyt korkealla tasolla kevään hienoisen laskun jälkeen. Osaajapula on pahinta Pohjanmaalla (saldoluku 48) ja Itä-Suomessa (saldoluku 46).

”Kilpailukykyämme ja kannattavuuttamme parannetaan käynnistämällä nopeasti uusia infrainvestointeja muun muassa tänä vuonna valmistuvan Valtatie 5:n Leppävirta-Kuopio välin tiesuunnitelman mukaisesti, sekä panostamalla koulutukseen, tutkimukseen ja kehittämiseen.”
– Kaija Savolainen

Katsaus perustuu Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n heinäkuussa 2022 tekemään suhdannetiedusteluun. Tuloksissa on laskettu yhteen teollisuus, rakentaminen ja palvelut. Aluekatsauksen tuloksia ei ole koko maan Suhdannebarometrituloksista poiketen painotettu, eli kaikki yritykset saavat yhtä suuren painoarvon. Tiedustelu on osa EU:n harmonisoitua suhdannekyselyjärjestelmää. Tiedusteluun vastasi Pohjois-Savossa 43 yritystä, jotka työllistävät yhteensä 9774 henkeä.

Lausunto valtiosihteerityöryhmälle itäisen Suomen elinvoimaa vahvistavista toimista

”Itäisen Suomen elinvoimaan tulee panostaa. Yrityksillä on tahtoa kasvaa, mutta toimintaympäristön muutokset ovat heikentäneet kilpailukykyä ja kannattavuutta. Odotamme merkittäviä ehdotuksia valtiosihteerityöryhmältä ja nopeita päätöksiä syksyn budjettiriihestä.”
– Kaija Savolainen

Kuopion alueen kauppakamari on tehnyt lausunnon valtiosihteerityöryhmälle itäisen Suomen elinvoimaa vahvistavista toimista. Tutustu lausuntoon tästä linkistä.

Kaija Savolainen
Toimitusjohtaja
Kuopion kauppakamari
kaija.savolainen (at) kuopiochamber.fi
p. 040 514 8784

 

Blogikuva: By Iisalmi -kuvapankki.