Kuvituskuva: Ihmisiä katsomassa taivaalle. Selin kuvaajaan.

Tapahtumajuontajan näkökulma – ”Jospa ne olisivat tämän viikon lottonumerot!”

27, 30, 48, 900, 500 000.

Äkkiseltään voi ihmetellä, mihin yllä oleva numerosarja liittyy. Kerran tätä yleisöltä kysyessäni kuului veikeä huudahdus: ”Jospa ne olisivat tämän viikon lottonumerot!”

Lottonumeroiksikin ne kelpaisivat, mutta todellisuudessa niiden takaa löytyy jotain vieläkin arvokkaampaa. Ne kuvaavat Viitoskäytävää – itäisen Suomen kasvuvyöhykealuetta (numerot avattu kirjoituksen lopussa).

Olen saanut kunnian nähdä Viitoskäytävä-hankkeen kehitystä jo viime vuoden kesästä lähtien, kun toimin ensimmäisten kesäpäivien juontaja ja fasilitaattorina. Vaikka olenkin syntynyt, kasvanut ja myös kouluttautunut Viitoskäytävän alueella, hämmästyin todella, kun kuulin tarkemmin hankkeesta ja sen tavoitteista.

Ensinnäkin hankkeessa kantavana voimana oleva ylimaakunnallisuus lämmitti sydäntäni erityisesti. Muuttuvassa yhteiskunnassa yhteistyötä tarvitaan entistäkin enemmän. Viitoskäytävän yhteistyövyöhyke ulottuu Etelä-Savosta Itä-Lappiin ja tällainen ylimaakunnallinen yhteistyö on ainakin omissa silmissäni täysin ainutlaatuista!

Toiseksi tieto siitä, miten monipuolinen ja merkittävä Suomelle Viitoskäytävän alue oikeastaan on, oli suorastaan hämmästyttävä. Vaikka siellä asuu vain noin 10 % Suomen väestöstä, tuottaa alue esim. 25 % koko Suomen metsätalouden arvonlisästä! Samoille lukemille yltävät mm. kaivostoiminta ja puutuoteteollisuus. Mutta kuten tunnetussa mainoksessa todetaan – eikä siinä vielä kaikki! Monipuolisuus on näkynyt myös Viitoskäytävän tapahtumien teemoissa – ne ovat käsitelleet matkailua, huoltovarmuutta, tietoliikennettä, liikkumista jne. Kaikki teemoja, joissa Viitoskäytävältä löytyy osaamista ja annettavaa.

Kolmanneksi Viitoskäytävä-hankkeessa minua on ihastuttanut konkreettinen, selkeä ja markkinoinnillinen ote, joka heijastuu kaikkeen tekemiseen! Olen huomannut, että meillä Suomessa on monia upeita asioita, mutta emme uskalla viestiä niistä tarpeeksi rohkeasti. Siksi myös monet upeat mahdollisuudet jäävät toteutumatta. Viitoskäytävä-hanke viestii aktiivisesti toiminnastaan sosiaalisessa mediassa, on näkyvillä ja menee sinne, missä kohdeyleisökin on! Olen huomannut tapahtumien juontajana, kuinka osallistujien kasvoista ja ilmeistä näkee selvästi, että oikeanlainen viestintä synnyttää ideoita ja inspiroi viemään viestiä eteenpäin!

Viitoskäytävä-hanke on vasta alkuvaiheessa, mutta jo nyt sen vaikutukset ja tarve ovat selkeät. Näen Viitoskäytävässä samanlaista potentiaalia, jota on onnistuttu saavuttamaan Pohjois-Pohjanmaalla ja Oulussa. Hankkeen kaltaista tekemistä tarvitaan nyt entistäkin enemmän, jotta Viitoskäytävä voi näyttää todelliset numeronsa Suomelle ja maailmalle!

Simo Kekäläinen
Juontaja-yrittäjä (KTM, DI)

 

Numeroiden selitykset:

  • 27 hankekumppania
  • 30 % maapinta-alasta
  • 48 kuntaa
  • 900 km pituinen
  • 500 000 asukasta