Kuva, jossa lapsi työntää sammaleista siirtolohkaretta metsässä.

Tee oikeita asioita ja erotu!

Olen intohimoinen penkkiurheilija ja erityisesti jääkiekko ja jalkapallo ovat lähellä sydäntä muita joukkuelajeja väheksymättä. Talvikaudella minut löytää usein Niiralan Montusta, Kalpan kausikorttilainen kun olen. Otteluja seuratessa silmiini erottuvat kentällä ne pelaajat, jotka yrittivät viimeiseen asti, tekevät oikeita ja luovia ratkaisuja antaen kaikkensa joukkueensa eteen.

Samat asiat pätevät myös yrityselämässä. Ne yritykset ja yrittäjät menestyvät parhaiten, jotka erottuvat kentällä ja osaavat tehdä oikeita ja luovia ratkaisuja. Olipa kyse sitten markkinoinnista, myynnistä, tuotekehityksestä tai uuden työntekijän rekrytoinnista. Menestyksen perusedellytyksiä on, kuinka erotun muista niin, että asiakkaat valitsevat juuri minun tuotteeni ja palveluni, kuinka siis teen oikeita ja luovia ratkaisuja kentällä. Älä siis kopioi valmista mallia muilta, vaan luo oma tarinasi. Viitoskäytävän tahtotilana on olla mielenmaisema ja tahtotila, missä laadulliset tekijät korostuvat. Suomessa on jo olemassa kehityskäytäviä Helsingistä Tampereen kautta Seinäjoelle sekä Turusta rannikkoa pitkin Haminaan. Näitä kopioimalla me emme tule saavuttamaan ansaitsemaamme näkyvyyttä elinvoimaisena ja menestyvänä kasvuvyöhykkeenä, joka lisää koko Suomen hyvinvointia. Yksi kasvuvyöhykettä kehittävä toimenpide voisi olla raideliikenteen kehittäminen ja erilaisten lähiliikenne ratkaisujen kokeileminen siellä. Tämä saattaisi olla osaratkaisu myös osaavan työvoiman liikkumiseen.

Yrittäjyysbuumi on kovassa nousussa. Suomen Yrittäjien teettämän tutkimuksen mukaan noin 20% 18-25-vuotiaista nuorista harkitsevat yrittäjäksi ryhtymistä, akateemisesti koulutetuista prosentti on samaa luokkaa. Syitä tähän on varmasti monia, kuten itsensä työllistäminen, mutta uskon niin, että nykyisin myös yhä enemmän halutaan tehdä asioita omalla tavalla, omannäköisesti. Yrittäjille on myös tarjolla paljon ulkopuolista apua toiminnan aloittamiseen. Tämä mahdollisuus kannattaa hyödyntää.

Yrittäjyys nähdään kunnissa erittäin tärkeänä asiana ja sen vuoksi monet kunnat ovat ottaneet vakavasti yrittäjyyskasvatuksen. Yrittäjyyskasvatus otetaan luontevana osana opetukseen jopa 6.luokalta lähtien. Oppilaille muun muassa täsmennetään, kuinka tärkeää oman tulevaisuuden kannalta on hyödyntää jokainen TET-jakso, harjoittelu- ja kesätyöpaikka siten, että työnantajille jää positiivinen kuva oppilaasta. Ne oppilaat, jotka osaavat tehdä oikeita ja luovia ratkaisuja, ovat vahvoilla myös tulevaisuuden työmarkkinoilla ja jäävät positiivisessa mielessä mieleen, ovatpa he sitten tulevaisuuden yrittäjiä tai työsuhteisia työntekijöitä. Yrittäjillä on tätä kautta tärkeä tehtävä myös yrittäjyyskasvatuksessa ja nuorten kehittäjänä ottaessaan heitä töihin. Kaikista oppilaista ei tule yrittäjiä, mutta jos tätä kautta pystymme tukemaan ja rohkaisemaan sitä, että jokainen lapsi ja nuori löytää oman juttunsa, olemme onnistuneet hyvin. Osaava työvoima on myös kehityskäytävän elinehto tulevaisuuden kilpailussa. Meiltä täytyy löytyä luovia ratkaisuja, millä nuoret saadaan jäämään osaavana työvoimana kotiseudulleen.

Yrittäjyyden perusedellytys on, että liiketoiminta on kannattavaa. Isäni opetti minulle jo lapsena, että jos tienaat kaksi markkaa, niin markan voit tuhlata. Aina se ei ole mahdollista, mutta pitkässä juoksussa tämä viisaus tuo kannattavan lopputuloksen. Aurinkoista kevättä kaikille, nautitaan lämmöstä ja tehdään oikeita ja luovia asioita hakeutumalla vaikka idearikkaiden ihmisten seuraan ja antamalla ideavarantojen täyttyä.

Olli Kokander
Elinkeinoasiamies
SavoGrow

 

Kuvaaja: Elina Välkky.