UUDEN TIEDON JAKOA, VISIOITA JA MYRSKYÄ VIITOSKÄYTÄVÄN KEVÄÄN TAPAHTUMISSA

Viitoskäytävän kesäpäivät järjestettiin tänä vuonna pohjoisten verkostokumppanien alueella, tarkemmin sanottuna Kuusamon Rukalla. Tapahtuman teemana oli liikkuva Viitoskäytävä.

Ensimmäisenä päivänä ohjelmassa oli kaksi yritysvierailua: Kuusamon Kala Oy ja Rukapalvelu Oy. Kuusamon Kala Oy:n upouudet tuotantotilat olivat käynnistymässä, ja yritys odottaa merkittävää kasvua toiminnassaan siirtyessään uusiin tiloihin. He tavoittelevat vahvempaa jalansijaa sekä vähittäiskaupassa että Horeca-sektorilla. Pääomasijoittajat ovat mahdollistaneet tämän uuden vaiheen yrityksen toiminnassa, ja kalatalouteen kiinnostuneiden sijoittajien määrä on lisääntynyt Suomessa. Valitettavasti kalatalouden koulutus on kuitenkin Suomessa kärsinyt leikkauksista, mikä on johtanut osaajapulaan. Lisätietoja Kuusamon Kala Oy:stä löydät täältä: https://kuusamonkala.fi/

Vierailijat suojavaatteissa tutustumassa Kuusamon Kalan uusiin tiloihin.

Rukapalvelu Oy on kuusamolainen perheyritys, joka tarjoaa aitoja luontoelämyksiä pohjoisen alueella. He järjestävät erilaisia luonto-ohjelmia, tarjoavat majoitusta ja edistävät makumatkailua. Rukapalvelu Oy:n asiakkaisiin kuuluvat yksittäiset matkailijat, etu- ja kannustinryhmät sekä yritykset. He palvelevat sekä kotimaisia että ulkomaisia asiakkaita sekä matkanjärjestäjiä. Yrityksen toimintaa ohjaa yli 35 vuoden kokemus alalta, ja heidän arvoinaan korostuvat aitous, vastuullisuus, paikallisuus, ympäristöystävällisyys ja asiakkaan hyvinvointi. Rukapalvelu Oy tarjoaa unohtumattomia kokemuksia, kuten kelluntaa joessa tähtitaivaan ja revontulien alla. Lisätietoja Rukapalvelu Oy:stä löydät täältä: https://rukapalvelu.fi/

Liiketoimintajohtaja Mika Määttä kertoo mitä Rukapalvelu / Tailored Adventures tarjoaa.

Uutta tietoa ja visioita itäisen Suomen kehittämiseen

Toisen päivän seminaarissa julkistettiin Viitoskäytävän tilaama ja Destian laatima visio modernista ja kestävästä liikkumisestä kasvuvyöhykkeellä. Lisäksi saimme alustavia tuloksia Jyväskylän yliopiston tekemästä kyselytutkimuksesta, joka käsitteli Viitoskäytävän liikkumisen arvoja, asenteita ja motivaatioita. Itse raportti valmistuu syyskuussa.

Tulevaisuusvisio kattaa liikkumisen paikalliselta tasolta aina kansainvälisiin yhteyksiin asti. Johtaja ja professori Jorma Mäntynen Destialta korostaa suurta murrosta lentoliikenteessä, jossa sähköistyminen toimii veturina uusien lentopalvelujen kehittämiselle. Nopea liikennemuoto on valttikortti, jota Viitoskäytävä voi hyödyntää alueen sisäisissä liikenneyhteyksissä sekä yhteyksissä muualle Suomeen.

Alueellisessa liikkumisessa keskitytään lähijunaliikenteeseen, kutsuohjautuviin palveluihin, sähköiseen ilmataksitarjontaan sekä sisävesiliikenteen mahdollisuuksien hyödyntämiseen. Paikallisella tasolla liikkumisympäristö kannustaa fyysiseen liikkumiseen, kuten kävelyyn ja pyöräilyyn. Joukkoliikenteessä on panostettu tiheisiin runkolinjoihin, ja sähköpyörillä pyöräilyn kantamia voidaan pidentää. Voit lukea koko tulevaisuusraportin tämän linkin kautta.

Seminaarissa esiteltiin myös Kuljetusliike Kantola & Koramo -yritystä yrityscasena. Toimitusjohtaja Ville Koramo kertoi Kaukokiito-brändin alla tapahtuvasta yrityksen liiketoiminnasta. Yrityksen vahvoja tulevaisuuden visioita ovat vastuullisuuden lisääminen sekä logistiikan kehittäminen tietojohtamisen avulla. Lisätietoja Kuljetusliike Kantola & Koramo -yrityksestä löydät täältä: https://www.kantolakoramo.fi/

Toimitusjohtaja Ville Koramo esittelee logistiikka-alan yrityksen toimintaa.

Jyväskylän yliopiston tutkimukseen palataan tarkemmin syyskuussa. Saatujen maistiaisten perusteella voidaan todeta, että tutkimus paljasti 60+ ikäryhmän tyytymättömyyden palvelutarjontaan. Tällä kohderyhmällä olisi sekä aikaa että varallisuutta matkustamiseen, mutta selkeää tarjontaa on vähän tai se ei ole riittävästi markkinoitu. Tuotteistuksessa tulisi ottaa huomioon kyseisen kohderyhmän mahdolliset liikkumisrajoitukset, esimerkiksi nivelvaivojen vuoksi. Luontoliikunta-aktiviteetit ja kohteet tulisi suunnitella ottaen huomioon nämä seikat.

Ukkosmyrsky keskeytti Viitoskäytävän SuomiAreenan

Viitoskäytävä valittiin Porissa järjestettyyn SuomiAreena23-tapahtumaan ja olimme menossa sinne teemalla ”Suomea kehitetään eriarvoisesti – Arvoa syntyy koko maassa, mutta etelä ja länsi keräävät rusinat pullasta.” Alku alkoikin lupaavasti Vaakuna-lavalla ja yleisöä oli kerääntynyt paikalle mukavasti; olihan teema yksi harvoja aluekehittämiseen liittyviä keskusteluja. Oliko aihe sitten liian polttava? Luonto nimittäin halusi käyttää oman puheenvuoronsa ja keskustelu jouduttiin keskeyttämään turvallisuussyistä noin 20 minuutin jälkeen rajun ukonilman ja rankkasateen takia.

Pyrimme saamaan korvaavan keskustelun aikaiseksi syksyn mittaan. Tästä linkistä pääset näkemään alkuosan keskustelusta ennen keskeytystä.

Tapahtumarikas puolivuotiskausi on takana. Tapahtumat ja uutiset on dokumentoitu Viitoskäytävän kotisivulle osoitteeseen www.suomenviitoskaytava.fi. Suosittelen vilkaisemaan sivustoa ja tutustumaan mittavaan ylimaakunnalliseen aluekehitystyöhön.

Hyvää kesää kaikille!

Riitta Forsten-Astikainen
Hankejohtaja
Viitoskäytävä – Kumppanuudella kehittyvä kasvuvyöhyke
riitta.forsten-astikainen (at) pohjois-savo.fi
p. / WhatsApp 044 714 2611

Blogikuva on kuvituskuva.