Kuvituskuva: teknisiä kuvioita hologrammimaisesti aseteltuna taustalla näkyvän laborotorion päälle.

Viitoskäytävän tulokset

Viitoskäytävä on kansantaloudellisesti merkittävä alue. Joka kymmenes suomalainen asuu vyöhykkeellä ja Suomen toinen maata halkova pääväylä on Viitoskäytävän valtasuoni eli Valtatie 5. Lisäksi rinnalla kulkee Savon rata. Maamme huoltovarmuuden ja tavaravirtojen logistiikan kannalta vyöhykkeellä on suuri arvo.

Tälle sivulle kootaan julkaisut sekä tilastotietoja alueelta: Viitoskäytävän tuottamat tulokset.

 

Avaa painikkeista päätulokset ja skrollaa alemmas löytääksesi lisää tietoja ja tuloksia!

 

Mikä Viitoskäytävällä liikuttaa?

Jyväskylän yliopiston julkaisusarjassa on nyt ilmestynyt Viitoskäytävän toimesta tehty Liikkumisen arvot, motivaatiot ja asenteet – tutkimushankkeen loppuraportti. Tutkimuksessa on selvitetty kuluttajien liikkumiseen liittyviä arvoja, motiiveja ja asenteita sekä niissä tapahtuneita muutoksia. Kotimaanmatkailuun raportissa syvennyttiin erityisesti Viitoskäytävän alueella. Tulokset julkaistiin syksyllä 2023. Katso myös tuloksien koonti Matkailukillan webinaarista 3.11.2023 (PDF) tai ennakkotuloksia kesäpäivillä 8.6.2023 pidetystä esityksestä.

Liikkumisen visio

Viitoskäytävän modernin ja kestävän liikkumisympäristön tulevaisuuskuva kattaa Viitoskäytävän nykytilan ja tulevaisuuden mahdollisuuksia muuttuvassa toimintaympäristössä. Lyhyempi esittely ja kootusti kiinnostavia tuloksia Riku Huhdan esityksestä. Katso myös tiedote tulevaisuuskuvasta. Tulokset julkaistiin Viitoskäytävän kesäpäivillä Rukalla 8.6.2023. Pieni päivitys raporttiin tehtiin 28.6.2023 lentopaikkojen osalta.

 

Kiltatoiminnan tulokset

Kiltatoiminnan tarkoitus on edetä siiloista laajempiin yhteistyökuvioihin sekä sisällöllisesti että alueellisesti. Kiltatoiminnan ideana ja positiivisena kehityskulkuna on verkostokumppaneiden ja muidenkin eri toimijoiden uudet ja yllättävät törmäytykset. Kiltatoiminnassa on käsitelty laajasti useita eri teemoja. Loppuvuodesta 2023 kiltatoiminnan tuloksia koottiin Killat-sivulle.

Taloudellinen merkitys

Mikä on Viitoskäytävän merkitys Suomen kansantaloudelle ja arvontuotannolle? Se selviää PTT:n tekemästä raportista, joka on kokonaisuudessaan luettavissa tästä linkistä: Viitoskäytävän taloudellinen merkitys Suomelle. Julkaisusta on tehty myös kooste. Poimintoja tärkeimmistä tuloksista löytyy myös PTT:n toimitusjohtaja Markus Lahtisen esityksestä, joka kuultiin Viitoskäytävän kesäpäivillä vuonna 2022. Lue myös PTT:n tiedote raportista. Raportti julkaistiin 26.1.2023 Viitoskäytävän Talvipäivillä, jossa nähtiin tämän linkin esitys.

 

Tilastoja kokonaisuudesta

Viitoskäytävä on kokonaisuus, vaikutusalue, joka kattaa noin 30 % Suomen pinta-alasta ja noin 10 % suomalaisista. Löydät käytävän numeeriset arvot tältä sivulta.

Kumppanuusmalli

Viitoskäytävä ei syntynyt tyhjästä, vaan vyöhykkeen alueelle oli jo pitkään kaivattu ylimaakunnallista yhteistyötä. Verkostotyöskentely vaati kuitenkin uuden koko alueen yhdistävän kumppanuusverkoston luomista. Viitoskäytävän kumppanuusmalli on itsessään tulos. Verkostoa on vahvistettu sähköisellä Howspace-työskentelyalustalla, joka nimettiin Kotipesäksi.

Video, logo ja brändi

Viitoskäytävän tuloksiin kuuluvat myös vyöhykkeen markkinointimateriaalit, joista suurimpina tuotoksina Viitostintti-video sekä sidosryhmien kanssa yhteistyössä tehty markkinointisuunnitelma vuoteen 2025 asti. Markkinointimateriaaleja olivat tekemässä yritykset Videotiiviste Oy, Mainostoimisto Groteski ja Hurry Oy. Materiaaleja on hyödynnetty Viitoskäytävän markkinoinnissa ja tuotoksia löytää esimerkiksi käytävän some-kanavilta.