Viitoskäytävä on aluekehitysverkostoitumis– ja edunajamishanke

Ihmiset ovat kautta historian liikkuneet ja muodostaneet kulkuväyliä ja reittejä, joiden varrelle ovat syntyneet kylät, kunnat, kaupungit, toiminnallisuuden ja yrittämisen keskittymät. Kehittämisvyöhykkeistä ja -käytävistä on tullut kasvun ja uudistumisen mahdollistajia. Käytävä yhdistää eri aluekehitystoimijat, koska se ylittää hallinnolliset ja maakunnalliset rajat. Ylimaakunnallisen kehittämisvyöhykkeen tärkein arvo on yhteinen strateginen visio ja toimintamalli. Kyseessä on mielenmaisema ja tahtotila sekä käytävällä toimivien eri kumppaneiden sitoutuminen toimimaan laajassa yhteistyöverkostossa.

Faktaa

– Hankeaika: 1.9.2021 – 31.12.2023

– 27 hankekumppania

– Rahoittaja: Työ- ja elinkeinoministeriö TEM. Osarahoittajana Pohjois-Savon liitto; Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen eli ns. AKKE-rahoitus

– Vyöhyke: Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Kainuu, Koillismaa ja Itä-Lappi

–  900 km pitkä käytävä. Valtatie 5 ja Savon rata vyöhykkeen selkärankaa, jonka ympärille käytävä muodostuu. Valtatien ja radan kehittämispotentiaalin yhdistäminen mahdollistaa aluekehityksen vihreän siirtymän sekä kestävän aluerakenteen ja liikennejärjestelmän kokonaisvaltaisen kehittämisen.

MISSIO: Viitoskäytävä on tärkeä Suomelle
ARVOT: Tasapuolisuus, erilaisuus, uskallus, ennakkoluulottomuus, visionäärisyys, huumori
VISIO: Uusi elinvoimainen ja menestyvä kasvuvyöhyke lisää koko Suomen hyvinvointia
STRATEGIAT: Luomme uutta, poikkeamme totutusta, yhdistämme asioita, vahvistamme verkostoja

Lähde Viitostintin matkaan katsastamaan Viitoskäytävän monimuotoisuutta videon välityksellä

Verkostokumppanit

Kumppanuusverkosto koostuu hankkeessa mukana olevien kuntien, kaupunkien, Etelä-Savon, Pohjois-Savon kauppakamarien ja Viitostie ry:n toimijoista. Hankkeessa vahvistetaan toimijoiden yhteistyötä edelleen sekä laajennetaan verkostoa uusilla kumppaneilla. Jokaisella kumppanilla on omat vahvuutensa ja ominaispiirteensä. Näitä hyödynnetään toisiaan vahvistavina elementteinä ja yhteisen vision peruspilareina.

Etelä-Savon liitto
Pohjois-Savon liitto
Kainuun liitto
Kuopion alueen kauppakamari
Etelä-Savon kauppakamari
Viitostie ry.
Pertunmaa

Kupla otsassa? Kurvaa Pertunmaan Kuortin ABC:lle. Samalla reissulla tarvikkeita Rautakaupasta, pitsaa Chililistä, kenkiä Kuomasta, sisustustarvikkeita Puodista, kaikkea koirille ja ihmisille Taitonpajasta sekä tosimurua rinnanalle Kalasta & Palvista. Palanpainikkeet löytyvät Alkosta ja voittolottorivi Salesta.

pertunmaa.fi

Mäntyharju
Hirvensalmi

Luonnonkaunis kunta, missä julkkikset viihtyvät niin laulamassa, nauramassa kuin itkemässäkin. Vain elämää -formaatin kuvauspaikka Satulinna nimittäin sijaitsee Hirvensalmen Pöyryn kylässä Urmaslahden rannalla.

hirvensalmi.fi

Pieksämäki
Mikkeli
Juva
Varkaus
Joroinen

Palkitusti Suomen liikkuvin kunta ja Savon Pariisi. Lempinimi juontaa juurensa historiaan. Joroinen on tunnettu lukuisista kartanoistaan, joita ovat esimerkiksi Järvikylän, Koskenhovin ja Frugårdin kartanot. Isohkoja kartanoita oli kaiken kaikkiaan 17, joista suurin osa on toiminnassa tänäkin päivänä. Näillä kartanoilla on ollut yhteys Ruotsiin ja Tukholmaan. Kartanoissa on puhuttu ranskaa ja vietetty seuraelämää 1700–1800-luvuilla.

joroinen.fi

Leppävirta
Suonenjoki
Kuopio
Siilinjärvi

Tänne on helppo tulla. Vain Siilinjärvellä – kaikki liikkumismuodot käytössä: Viitosväylä, lentokenttä ja rautatieasema samassa kunnassa.

Lue lisää Siilinjärven verkkosivuilta

Lapinlahti
Iisalmi

Iisalmi on Suomen ihmeellisin kaupunki, joka aikoo olla vuonna 2030 Suomen houkuttelevin seutukaupunki. Houkuttelevia Iisalmen ihmeellisyyksiä ovat mm. mualiman pienin ravintola Kuappi, sekä Kuapin terassilta Poroveden aaltojen takaa siintävä Olvin panimo, jossa pannaan rakkaudella Suomen parasta olutta. Monista Iisalmen ihmeistä mainittakoon myös maailman parhaat Genelecin kaiuttimet ja Normetin kaivos- ja tunneliajoneuvot. Taannoin joku kiteyttikin, että Iisalmessa on kolme kovaa koota: Kaljaa, kaiuttimia ja kaivoskoneita. Suuri ihme on myös se, että meillä voi elää yhtä aikaa maalla ja maailmalla – luonnon ja kansainvälisten uramahdollisuuksien äärellä. Tervetulloo Ihmeidentekijöiden ketjuun!

iisalmi.fi

Sonkajärvi
Vieremä

Vieremä on maailman pohjoisin savolaiskylä. Vieremä pärjäsi kohtuullisesti talviolympialaisten mitalitaulukossa – Suomen mitalitavoite tuli ylitetyksi.

Vieremällä tehdään maailman parasta maitoa ja metsäkoneita – luonteeltamme olemme hyvin vaatimattomia.

Ihmisen pitää elämänsä aikana rakastaa, rakentaa talo, kirjoittaa kirja, istuttaa puu, käydä Roomassa ja Vieremän juhannusraveissa.

vierema.fi

Kajaani
Suomussalmi

”Lumoudu luonnosta, haltioidu historiasta, kohtaa kulttuuri”

Lumoudu luonnosta: Suomussalmella on yli 3500 järveä ja lampea. Metsän osuus on suurin Kainuussa, yli 90 prosenttia. Retkeilyreittejä on yli 160 km.

Haltioidu historiasta: Esihistoriasta sotahistoriaan. Puumerkkejä löytyy 4000 vuotta vanhoista kalliomaalauksista sekä vuoden 1750 papin petäjän puumerkki.  Raatteen tieltä löytyy petäjä, johon on kaiverrettu rauhan julistuksen ajankohta. Suomussalmi on Sisun syntysijoilla – paikkakunnalla on yli 300 esihistoriallista asuinpaikkaa.

Kohtaa kulttuuri: Hiljaisen kansan kanssa kahville ja paidan vaihtoon. Kaunisniemessä kulttuuria kesäteatterista rockiin ja oopperaan. Kesäpäivää voi viettää niin Ilmari Kiannon kuin Lönnrotin jalan jäljissä. Soiva Metsä on ainoa laatuaan. Parin vuoden taikaisessa Ylen artikkelissa on mainittu seuraavasti: ”Supan pohjalla pääsee soittamaan pentelettä, joka on kuulemma maailman suurin kantele. Toinen maailman suurimmaksi mainittu instrumentti odottaa reitin lopussa.”

Lue lisää Suomussalmen verkkosivuilta

Kuusamo

Kuusamo on luontoihmisen koti. Kuusamon monimuotoinen luonto on pohjoisen olosuhteissa tarjonnut hyvinvointia sukupolvelta toiselle – se tarjoaa hengähdyspaikan kellon ympäri ja on aina lähellä. Kuusamossa on hyvä olla yritteliäs – paljasjalkainen kuusamolainen onkin sinnikäs ja yrittäjähenkinen! Kuusamossa ollaan ylpeitä siitä mitä ollaan ja mitä tehdään. Tervetuloa mukaan yli miljoonan ihmisen Kuusamo yhteisöön!

kuusamo.fi

Taivalkoski

Taivalkoskella on tilaa hengittää – kirjaimellisesti – väestötiheyden ollessa 1,61 asukasta/km². Luontoon pääset, kun astut ovesta ulos. Taivalkosken hienouksista ei kuitenkaan huudella: Se on tulijan häpeä, jos ei itse huomaa miten ainutlaatuinen paikkakunta on. Kalle Päätalon perintö elää vahvana tuhansien tarinoiden Taivalkoskella. Tule käymään jos uskallat, saatat törmätä mystiseen soipeiroisten maahan ja järvihirviöihin, jotka on rinnastettu jopa Loch Nessin hirviöön.

taivalkoski.fi

Kemijärvi

Viikon verkostokumppani

Viitoskäytävällä on useita huikeita verkostokumppaneita. Yksi kerrallaan nämä kunnat, kaupungit, kauppakamarit, liitot ja yhdistys pääsevät tähän valokeilaan!

Vuoden 2023 ensimmäinen kumppani on Joroinen.

”Palkitusti Suomen liikkuvin kunta ja Savon Pariisi. Lempinimi juontaa juurensa historiaan. Joroinen on tunnettu lukuisista kartanoistaan, joita ovat esimerkiksi Järvikylän, Koskenhovin ja Frugårdin kartanot. Isohkoja kartanoita oli kaiken kaikkiaan 17, joista suurin osa on toiminnassa tänäkin päivänä. Näillä kartanoilla on ollut yhteys Ruotsiin ja Tukholmaan. Kartanoissa on puhuttu ranskaa ja vietetty seuraelämää 1700–1800-luvuilla.”

joroinen.fi