Viitoskäytävä on aluekehitysverkostoitumis– ja edunajamishanke

Valtatie 5 ja Savon rata ovat vyöhykkeen selkärankaa, jonka ympärille käytävä muodostuu. Valtatien ja radan kehittämispotentiaalin yhdistäminen mahdollistaa aluekehityksen vihreän siirtymän sekä kestävän aluerakenteen ja liikennejärjestelmän kokonaisvaltaisen kehittämisen. Viitoskäytävä yhdistää eri aluekehitystoimijat, koska se ylittää hallinnolliset ja maakunnalliset rajat noin 900 kilometrin pituisena vyöhykkeenä.

Viitoskäytävä on alueella toimivien eri kumppaneiden sitoutuminen toimimaan laajassa yhteistyöverkostossa.

Faktaa

– Hankeaika: 1.9.2021 – 31.12.2023 sekä jatkoaika

– 27 hankekumppania

– Rahoittaja: Työ- ja elinkeinoministeriö TEM. Osarahoittajana Pohjois-Savon liitto; Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen eli ns. AKKE-rahoitus

– Vyöhyke: Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Kainuu, Koillismaa ja Itä-Lappi

MISSIO: Osoitamme, että Viitoskäytävä on tärkeä Suomelle!
ARVOT: Teemme työtä näiden arvojen mukaisesti: tasapuolisuus, erilaisuus, uskallus, ennakkoluulottomuus, visionäärisyys ja huumori.
VISIO: Uusi elinvoimainen ja menestyvä kasvuvyöhyke lisää koko Suomen hyvinvointia.
STRATEGIAT: Luomme uutta, poikkeamme totutusta, yhdistämme asioita, vahvistamme verkostoja.

Viikon verkostokumppanit

Viitoskäytävällä on useita huikeita verkostokumppaneita. Yksi kerrallaan nämä kunnat, kaupungit, kauppakamarit, liitot ja yhdistys pääsivät Viikon verkostokumppani -sarjassa valokeilaan! Sarja päättyy alueellisiin kumppaneihimme; mukana ovat olleet Naturpolis Oy, Itä-Lapin kuntayhtymä sekä alueen maakuntaliitot:

Etelä-Savon maakuntaliitto: ”Maakunnan yhteisen tahdon muodostaja ja välittäjä.”

Pohjois-Savon liitto: ”Asukasluvultaan Suomen kuudenneksi suurin maakunta.”

Kainuun liitto: ”Edistää maakunnan elinvoimaa ja kestävää kehitystä.”

Verkostokumppanit

Kumppanuusverkosto koostuu hankkeessa mukana olevien kuntien, kaupunkien, Etelä-Savon, Pohjois-Savon kauppakamarien ja Viitostie ry:n toimijoista. Hankkeessa vahvistetaan toimijoiden yhteistyötä edelleen sekä laajennetaan verkostoa uusilla kumppaneilla. Jokaisella kumppanilla on omat vahvuutensa ja ominaispiirteensä. Näitä hyödynnetään toisiaan vahvistavina elementteinä ja yhteisen vision peruspilareina.

Etelä-Savon liitto

”Etelä-Savon maakuntaliitto on aluekehitysviranomainen ja maakunnan yhteisen tahdon muodostaja ja välittäjä. Maakuntaliitto on kuntayhtymä, johon kuuluu 12 kuntaa. Palvelemme yhteistyössä, ennakoiden ja uudistaen – teemme työtä Etelä-Savon parhaaksi.” – Etelä-Savon maakuntaliiton nettisivu, katsottu 30.8.2023.

esavo.fi

Pohjois-Savon liitto

”248 400 asukasta – 19 kuntaa

Pohjois-Savo on asukasluvultaan Suomen kuudenneksi suurin maakunta.” ”Upea maakuntamme on toden totta täynnä ylpeyden aiheita.” – Pohjois-Savon liiton nettisivu, katsottu 30.8.2023.

pohjois-savo.fi

Kainuun liitto

”Kainuun liitto edistää Kainuun maakunnan elinvoimaa ja kestävää kehitystä sekä sen asukkaiden hyvinvointia.” – Kainuun liiton nettisivu, katsottu 30.8.2023.

kainuunliitto.fi

Kuopion alueen kauppakamari

”Kuopion alueen kauppakamari on liikkeellepaneva voima kasvulle. Yritysten lisäksi jäseniämme ovat oppilaitokset, kaupungit ja kunnat.” – Kuopion alueen kauppakamarin nettisivu, katsottu 30.8.2023.

kuopiochamber.fi

Etelä-Savon kauppakamari

Yrityksille hyvä Etelä-Savo on kaikille hyvä Etelä-Savo”

”Etelä-Savon kauppakamari tarjoaa yrityksille palveluita, vaikuttamista, tietolähteitä, edunvalvontaa, verkostoja sekä koulutuksia. Olemme yritysten alueellinen, valtakunnallinen ja globaali yhteistyöverkosto. Tavoitteenamme on elinvoimainen Etelä-Savo, jossa kaikkien on hyvä ja helppo toimia.” – Etelä-Savon kauppakamarin nettisivu, katsottu 30.8.2023.

eskauppakamari.fi

Viitostie ry.

6 maakuntaa, monta kaupunkia, kymmeniä kuntia – Lukemattomia elämyksiä!

Viitostie eli valtatie 5 on yksi Suomen pääväylistä, joka yhdistää Helsingin  metropolialueen Järvi-Suomeen, Kainuuseen ja Lappiin. – Teksti mukailtu Viitostien nettisivulta, katsottu 30.8.2023.

viitostie.fi

Pertunmaa

Kupla otsassa? Kurvaa Pertunmaan Kuortin ABC:lle. Samalla reissulla tarvikkeita Rautakaupasta, pitsaa Chililistä, kenkiä Kuomasta, sisustustarvikkeita Puodista, kaikkea koirille ja ihmisille Taitonpajasta sekä tosimurua rinnanalle Kalasta & Palvista. Palanpainikkeet löytyvät Alkosta ja voittolottorivi Salesta.

pertunmaa.fi

Mäntyharju

Järvet alkavat meiltä. Hengähdä hetki pidemmällä matkallasi tai tule varta vasten ja jää yöksi! Lyhyt pistäytyminen 5-tieltä ja olet helposti satojen palveluidemme keskustassa. Älä aja ohi, tule kesällä testaamaan vaikkapa Miekankosken kahvila ja museo – Taidekeskus Salmela – keskustan putiikit ja ravintolat. Mäntyharjusta löydät luontoa, elämyksiä ja kulttuuria!

mäntyharju.fi

Hirvensalmi

Luonnonkaunis kunta, missä julkkikset viihtyvät niin laulamassa, nauramassa kuin itkemässäkin. Vain elämää -formaatin kuvauspaikka Satulinna nimittäin sijaitsee Hirvensalmen Pöyryn kylässä Urmaslahden rannalla.

hirvensalmi.fi

Pieksämäki

”Pieksämäellä on hyvä elää ja asua. Monipuoliset, lähellä sijaitsevat palvelut, vireä yritystoiminta ja lukuisat harrastusmahdollisuudet, puhdasta luontoa unohtamatta, tarjoavat oivallisen elinympäristön kaupungin asukkaille.”  – Pieksämäen kaupungin nettisivu, katsottu 30.8.2023.

pieksamaki.fi

Mikkeli

Saimaan kaunis Mikkeli on urbaanisti ja rohkeasti kehittyvä Etelä-Savon maakuntakeskus. Usko tai älä, täältä on vain kahden tunnin ajomatka Hesoihin – useat muutkin keskuskaupungit ovat lähellä. Olemme tosi suosittu vapaa-ajan kaupunki, ja tarjoamme hyvän elämän edellytykset kaikkina vuodenaikoina.

Mikkeli voi kutsua itseään Savon synnyinseuduksi, kaupunki on perustettu 1838. Monet tuntevat Mikkelin Suomen sotien päämajakaupunkina, jossa Mannerheim kenraalikuntineen oli tuttu näky.

Mikkelissä yhdenvertaisuus, vastuullinen kehittäminen, koulutus, turvallisuus ja ylpeys omasta tekemisestä ovat elämän perusasetuksia. Hyvinvointi, elinvoima ja osallisuus luovat mikkeliläisille turvallisen paikan elää ja luoda uutta. Mikkelissä on rohkeutta ja osaamista kaupunkiympäristössä, unohtamatta omaleimaisia taajamia ja syvästi rakastamaamme luontoa.

Mikkeli on luotettava alusta uusille ajatuksille ja innovaatioille – erityisen hyvin meidät tunnetaan digitaalisuudesta, teknologiasta sekä luomu-, matkailu- ja metsäalan osaamisesta. Kaupungin kehittyminen on päättäväistä ja puhdasta niin kuin vesistöt ympärillämme.

mikkeli.fi

Juva

”Juva on vireä ja elinvoimainen kunta Etelä-Savossa, puhtaan järviluonnon keskellä. Juva sijaitsee Mikkelin, Savonlinnan, Pieksämäen ja Varkauden työssäkäyntialueella, valtateiden 5 ja 14 risteyskohdassa. Monipuoliset palvelut ovat hyvin saavutettavissa ja vapaa-ajan tekemistä löytyy joka makuun. Tervetuloa juvemmalle!” – Juvan kunnan nettisivu, katsottu 30.8.2023.

juva.fi

Varkaus

”Varkaudessa on monia erilaisia puolia, mistä valita – voi tehdä siitä ihan omanlaisen, juuri itselleen sopivan. Varkaus on myös monin tavoin uniikki – eli ihan omanlainen. Ollaan ylpeästi ihan omanlaisia!” – Pohjois-Savon liiton nettisivu, katsottu 2.8.2023.

varkaus.fi

Joroinen

Palkitusti Suomen liikkuvin kunta ja Savon Pariisi. Lempinimi juontaa juurensa historiaan. Joroinen on tunnettu lukuisista kartanoistaan, joita ovat esimerkiksi Järvikylän, Koskenhovin ja Frugårdin kartanot. Isohkoja kartanoita oli kaiken kaikkiaan 17, joista suurin osa on toiminnassa tänäkin päivänä. Näillä kartanoilla on ollut yhteys Ruotsiin ja Tukholmaan. Kartanoissa on puhuttu ranskaa ja vietetty seuraelämää 1700–1800-luvuilla.

joroinen.fi

Leppävirta

”Leppävirta sijaitsee keskellä kauneinta Järvi-Suomea 50 km Kuopiosta etelään. Tänne on helppo saapua tietä ja vettä myöten. Asua voi hyvien palvelujen äärellä kirkonkylässä tai maaseudun rauhassa. Monet alueen yritykset ovat menestyneet keskimääräistä paremmin, ja työpaikkojakin on hyvin tarjolla.” – Pohjois-Savon liiton nettisivu, katsottu 15.5.2023.

leppavirta.fi

Suonenjoki

”Suomen herkullisin kunta toivottaa vapaa-ajan asukkaat ja matkailijat lämpimästi tervetulleiksi! Kaikkien tuntema mansikkapitäjä tarjoilee upeat puitteet monipuolisiin luonto- ja kulttuurielämyksiin ympäri vuoden savolaisen lupsakalla otteella” – Pohjois-Savon liiton nettisivu, katsottu 15.5.2023.

suonenjoki.fi

Kuopio

”Kuopiossa olennaista on, että täällä työ, opiskelu, asuminen ja vapaa-aika on helppoa tasapainottaa. Se onnistuu, kun teemme yhdessä jatkuvasti oikeita asioita elon, ilon ja olon toteutumiseksi. Näin jokainen on vapaa elämään juuri omannäköistä elämää.” – Pohjois-Savon liiton nettisivu, katsottu 15.5.2023.

kuopio.fi

Siilinjärvi

Tänne on helppo tulla. Vain Siilinjärvellä – kaikki liikkumismuodot käytössä: Viitosväylä, lentokenttä ja rautatieasema samassa kunnassa.

Lue lisää Siilinjärven verkkosivuilta

Lapinlahti

”Lapinlahti lupaa työtä ja mahdollisuuksia. Turvaa koko elämän. Kannustaa parempiin suorituksiin. Motivoi luovuuteen.” – Pohjois-Savon liiton nettisivu, katsottu 15.5.2023.

lapinlahti.fi

Iisalmi

Iisalmi on Suomen ihmeellisin kaupunki, joka aikoo olla vuonna 2030 Suomen houkuttelevin seutukaupunki. Houkuttelevia Iisalmen ihmeellisyyksiä ovat mm. mualiman pienin ravintola Kuappi, sekä Kuapin terassilta Poroveden aaltojen takaa siintävä Olvin panimo, jossa pannaan rakkaudella Suomen parasta olutta. Monista Iisalmen ihmeistä mainittakoon myös maailman parhaat Genelecin kaiuttimet ja Normetin kaivos- ja tunneliajoneuvot. Taannoin joku kiteyttikin, että Iisalmessa on kolme kovaa koota: Kaljaa, kaiuttimia ja kaivoskoneita. Suuri ihme on myös se, että meillä voi elää yhtä aikaa maalla ja maailmalla – luonnon ja kansainvälisten uramahdollisuuksien äärellä. Tervetulloo Ihmeidentekijöiden ketjuun!

iisalmi.fi

Sonkajärvi

”Sonkajärven vahvuutena on kaunis, turvallinen ja inhimillisen kokoinen asuinympäristö sekä vahva yhteisöllisyys ja yhdessä tekemisen perinne. Sonkajärvi tarjoaa vaihtoehdon asua maaseutumaisessa ja luonnonläheisessä ympäristössä, jossa arki on sujuvaa ja palvelut ovat hyvin saatavilla.” – Pohjois-Savon liiton nettisivu, katsottu 15.5.2023.

sonkajarvi.fi

Vieremä

Vieremä on maailman pohjoisin savolaiskylä. Vieremä pärjäsi kohtuullisesti talviolympialaisten mitalitaulukossa – Suomen mitalitavoite tuli ylitetyksi.

Vieremällä tehdään maailman parasta maitoa ja metsäkoneita – luonteeltamme olemme hyvin vaatimattomia.

Ihmisen pitää elämänsä aikana rakastaa, rakentaa talo, kirjoittaa kirja, istuttaa puu, käydä Roomassa ja Vieremän juhannusraveissa.

vierema.fi

Kajaani

”Kajaanissa yhdistyvät toimiva arki ja monipuoliset vapaa-ajan mahdollisuudet. Kattavien palveluiden kaupunki keskellä suuria vesistöjä ja puhdasta luontoa.” – Kajaanin kaupungin nettisivu, katsottu 30.8.2023.

kajaani.fi

Suomussalmi

Lumoudu luonnosta, haltioidu historiasta, kohtaa kulttuuri

Lumoudu luonnosta: Suomussalmella on yli 3500 järveä ja lampea. Metsän osuus on suurin Kainuussa, yli 90 prosenttia. Retkeilyreittejä on yli 160 km.

Haltioidu historiasta: Esihistoriasta sotahistoriaan. Puumerkkejä löytyy 4000 vuotta vanhoista kalliomaalauksista sekä vuoden 1750 papin petäjän puumerkki.  Raatteen tieltä löytyy petäjä, johon on kaiverrettu rauhan julistuksen ajankohta. Suomussalmi on Sisun syntysijoilla – paikkakunnalla on yli 300 esihistoriallista asuinpaikkaa.

Kohtaa kulttuuri: Hiljaisen kansan kanssa kahville ja paidan vaihtoon. Kaunisniemessä kulttuuria kesäteatterista rockiin ja oopperaan. Kesäpäivää voi viettää niin Ilmari Kiannon kuin Lönnrotin jalan jäljissä. Soiva Metsä on ainoa laatuaan. Parin vuoden taikaisessa Ylen artikkelissa on mainittu seuraavasti: ”Supan pohjalla pääsee soittamaan pentelettä, joka on kuulemma maailman suurin kantele. Toinen maailman suurimmaksi mainittu instrumentti odottaa reitin lopussa.”

Lue lisää Suomussalmen verkkosivuilta

Kuusamo

Kuusamo on luontoihmisen koti. Kuusamon monimuotoinen luonto on pohjoisen olosuhteissa tarjonnut hyvinvointia sukupolvelta toiselle – se tarjoaa hengähdyspaikan kellon ympäri ja on aina lähellä. Kuusamossa on hyvä olla yritteliäs – paljasjalkainen kuusamolainen onkin sinnikäs ja yrittäjähenkinen! Kuusamossa ollaan ylpeitä siitä mitä ollaan ja mitä tehdään. Tervetuloa mukaan yli miljoonan ihmisen Kuusamo yhteisöön!

kuusamo.fi

Taivalkoski

Taivalkoskella on tilaa hengittää – kirjaimellisesti – väestötiheyden ollessa 1,61 asukasta/km². Luontoon pääset, kun astut ovesta ulos. Taivalkosken hienouksista ei kuitenkaan huudella: Se on tulijan häpeä, jos ei itse huomaa miten ainutlaatuinen paikkakunta on. Kalle Päätalon perintö elää vahvana tuhansien tarinoiden Taivalkoskella. Tule käymään jos uskallat, saatat törmätä mystiseen soipeiroisten maahan ja järvihirviöihin, jotka on rinnastettu jopa Loch Nessin hirviöön.

taivalkoski.fi

Kemijärvi

”Kemijärven kirkkaat vesistöt, puhdas luonto sekä omaleimaiset järvikylät varmistavat vierailusi virkistävän vaikutuksen. Löydä järvikaupungin rauha ja hiljaisuus Napapiiriltä, keskeltä Lapin upeimpia tunturikeskuksia.” – Kemijärven kaupungin nettisivu, katsottu 30.8.2023.

kemijarvi.fi

Lähde Viitostintin matkaan katsastamaan Viitoskäytävän monimuotoisuutta videon välityksellä