Viitoskäytävä on aluekehitys–verkostoitumis– ja edunajamishanke
Ihmiset ovat kautta historian liikkuneet ja muodostaneet kulkuväyliä ja reittejä, joiden varrelle ovat syntyneet kylät, kunnat, kaupungit, toiminnallisuuden ja yrittämisen keskittymät. Kehittämisvyöhykkeistä ja -käytävistä on tullut kasvun ja uudistumisen mahdollistajia. Käytävä yhdistää eri aluekehitystoimijat, koska se ylittää hallinnolliset ja maakunnalliset rajat. Ylimaakunnallisen kehittämisvyöhykkeen tärkein arvo on yhteinen strateginen visio ja toimintamalli. Kyseessä on mielenmaisema ja tahtotila sekä käytävällä toimivien eri kumppaneiden sitoutuminen toimimaan laajassa yhteistyöverkostossa.
Faktaa
– Hankeaika: 1.9.2021 – 31.12.2023
– 27 hankekumppania
– Rahoittaja: Työ- ja elinkeinoministeriö TEM. Osarahoittajana Pohjois-Savon liitto; Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen eli ns. AKKE-rahoitus
– Vyöhyke: Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Kainuu, Koillismaa ja Itä-Lappi
– 900 km pitkä käytävä. Valtatie 5 ja Savon rata ovat vyöhykkeen selkärankaa, jonka ympärille käytävä muodostuu. Valtatien ja radan kehittämispotentiaalin yhdistäminen mahdollistaa aluekehityksen vihreän siirtymän sekä kestävän aluerakenteen ja liikennejärjestelmän kokonaisvaltaisen kehittämisen.
MISSIO: Osoitamme, että Viitoskäytävä on tärkeä Suomelle!
ARVOT: Teemme työtä näiden arvojen mukaisesti: tasapuolisuus, erilaisuus, uskallus, ennakkoluulottomuus, visionäärisyys ja huumori.
VISIO: Uusi elinvoimainen ja menestyvä kasvuvyöhyke lisää koko Suomen hyvinvointia.
STRATEGIAT: Luomme uutta, poikkeamme totutusta, yhdistämme asioita, vahvistamme verkostoja.
Viikon verkostokumppani
Viitoskäytävällä on useita huikeita verkostokumppaneita. Yksi kerrallaan nämä kunnat, kaupungit, kauppakamarit, liitot ja yhdistys pääsevät tähän valokeilaan!
Tällä hetkellä vuorossa on Suomussalmi.
”Lumoudu luonnosta: Suomussalmella on yli 3500 järveä ja lampea. Metsän osuus on suurin Kainuussa, yli 90 prosenttia. Retkeilyreittejä on yli 160 km.
Haltioidu historiasta: Esihistoriasta sotahistoriaan. Puumerkkejä löytyy 4000 vuotta vanhoista kalliomaalauksista sekä vuoden 1750 papin petäjän puumerkki. Raatteen tieltä löytyy petäjä, johon on kaiverrettu rauhan julistuksen ajankohta. Suomussalmi on Sisun syntysijoilla – paikkakunnalla on yli 300 esihistoriallista asuinpaikkaa.
Kohtaa kulttuuri: Hiljaisen kansan kanssa kahville ja paidan vaihtoon. Kaunisniemessä kulttuuria kesäteatterista rockiin ja oopperaan. Kesäpäivää voi viettää niin Ilmari Kiannon kuin Lönnrotin jalan jäljissä. Soiva Metsä on ainoa laatuaan. Parin vuoden taikaisessa Ylen artikkelissa on mainittu seuraavasti: ”Supan pohjalla pääsee soittamaan pentelettä, joka on kuulemma maailman suurin kantele. Toinen maailman suurimmaksi mainittu instrumentti odottaa reitin lopussa.”
Verkostokumppanit
Kumppanuusverkosto koostuu hankkeessa mukana olevien kuntien, kaupunkien, Etelä-Savon, Pohjois-Savon kauppakamarien ja Viitostie ry:n toimijoista. Hankkeessa vahvistetaan toimijoiden yhteistyötä edelleen sekä laajennetaan verkostoa uusilla kumppaneilla. Jokaisella kumppanilla on omat vahvuutensa ja ominaispiirteensä. Näitä hyödynnetään toisiaan vahvistavina elementteinä ja yhteisen vision peruspilareina.
Lähde Viitostintin matkaan katsastamaan Viitoskäytävän monimuotoisuutta videon välityksellä