Viitoskäytävän kohdekartat

Viitoskäytävältä löytyy kaikenlaisia kohteita. Nyt niistä on niputettu karttakuviin laskettelukeskukset ja kansallispuistot.

Tiesitkö, että Suomen uusimmat ja vanhimmat kansallispuistot sijaitsevat Viitoskäytävän varrella? Kaksi Suomen vanhimmista kansallispuistoista, Linnansaari ja Oulanka, on perustettu vuonna 1956. Pyhätunturin kansallispuisto perustettiin jo vuonna 1938, mutta puistoon yhdistettiin Luosto vuonna 2005.

Suomen uusimmat kansallispuistot ovat Hossa ja Salla, jotka on perustettu vuosina 2017 ja 2022. Kuvasta löytyvät kaikki alueen kansallispuistot:

Viitoskäytävän varrella sijaitsevat kansallispuistot.
Viitoskäytävän varrella sijaitsevat kansallispuistot.

Valtatie 5 ja Savon rata kytkevät toisiinsa myös valtakunnallisesti merkittäviä matkailukeskuksia – Viitoskäytävän varrella on jopa yli 20 laskettelukeskusta! Alla olevassa kuvassa merkittynä Viitoskäytävän laskettelukeskukset, jotka olivat vuonna 2022 keväällä toiminnassa. Niiden lisäksi Viitoskäytävää pitkin pääsee myös Syötteen, Häkärinteiden ja Pääskyvuoren laskettelukeskuksiin. Moni laskettelukeskus tarjoaa aktiviteetteja jopa ympärivuotisesti!

Viitoskäytävän varren toiminnassa olevat laskettelukeskukset.
Viitoskäytävän varren toiminnassa olevat laskettelukeskukset (2022).

Lähteet:
Metsähallituksen nettisivut, kansallispuistot (2022). Lue lisää.
Laskettelukeskusten lähteenä keskusten nettisivut.